19 September, 2014

kepok leko, kepok reja, kepok losong sehingga ke KSR

kenangan seorang perantau darihal kepok leko.......




masa kecik-kecik makang kepok reja sokmo hok mokteh wat balik masa ngirih kepok tepat boho





bila pandai sikit bahang kepok reja masa gi kat orang jemor




masa diasrama makang kepok kering jer
tu pug hok taruh skit lepas beri ker member gi goreng dapur SAS jalang cheras dulu......








bila masuk keja kawang2 kiring kepok losong sokmo... beli kak mana pung dok ape kalu sebatang2 tu kira losong selalu.... dok kira halus siyak ker beso lengang pung bulih belaka.... pada hal hok losong beso keliking jer





bila sudah penceng mat nong produce KSR... ni lah nak kabo beri, kata omputih morale of the story ............... perihal kepok leko nie.... sudoh berkembang pesat menjadi menjadi industeri... semenjak dua menjak tersohor di segenap kapung di seluruh ceruk rantau negeri.... menjadi buoh tangang dan pesanang kepada orang hok mari ke teganung kita





guana pung jeragang berasa TAHAP PERKEMBANG INDUSTERI INI MASIH DITAKUK LAMA DANG PERLU PERHATIANG.... amalang pegilangang lagu lama secara bek yak kata omputih masih lagi berleluasa walau pung banyok doh kemajuang dang inovasi di bawok... tapi kena tengok jugok jangang wi dang basi weiiii laaa

pada pandangang jeragang industeri kepok leko perlu distruktor dan penjenamaang semula..... hok nie  sahabat jeragang DMO bole gak masuk agenda puak2 SAS teganu mari mikir memajukang negeri kita..... guana kita ada buleh ker..... mejoh senyung jer duk paka






hok jeragang berahi sekali nok kabo ke abg li dang sahabat2 sewaktu dengag nye adalah kepuk ikang aya rebuh makang selalu......... jeragang

15 Mei, 2014

... sehari dalam hidup orang kelaut...










                              
 jeragang@wordless.wed

                                   

18 April, 2014

...teringat masa yang dolu-dolu.........episod 5

epilog ex-orang kelaut dari atas wakaf

subuh telah pung berlalu mentari telah menyerlahkan cahaya.... sinar mentari yang menerjah celah perahu fiber yang berbaris di pengkalan walaupun dok lurus macang tok.sri slemang pukol gambar, menaikkan seri keemasan air yang begitu tenang... dalam waktu sebegini begitu selesa untuk nelayang turung kelaut.... tapi mengapa perahu masih berjujuk-jujuk beratur dipantai.....?


mungkin kerana hari ning hari jemahat orang tidak kelaut.... nelayan tidak ada senarai hari cuti kecuali hari hari jemahat atau kalu ada orang mati.... selaing dari tu hari raya atau keja laing atau ombok kuat musim gelora..... orang laut dok cuti jugak walaupung hari kebangsaan atau hari keputeraan agung atau sultang... bukan pasal tak patriotik tapi itulah kehidupang nelayang payoh berasmi dang nak claim itu ini... dok macang puak-puak tu duk kling berjuang kerana ugama bangsa dann negara tapi pitih mah dang projek duk bahang kedia semacang......


mungkin jugak waktu ning susoh cari makang arus tadak mencadak pung sutong susoh hinggak.... bangkali mengail kerisi pung dok patuk... susahlah nak lepas minyak injing sakut walau pung bersubsidi.... orang kata payoh sungguh dok cakak nok kuca timor bbarat pung... molek jugak sesekali dok gi kelaut boleh melepas lelah........ orang kelaut mana ada taing rehat... balik kelaut cara keperahu pulak atau duk berisih tali kail.... kadang-kadang balik malang siang gi pulok...... cari makang gitulah membesar anak-anak supaya jadi orang......... kalu berehat atas wakaf nye kata mmalah pulok..


inilah pemandangan biasa kapung halamang jeragang, tanjung gelang... walaupung panas terik hembusan anging memang kuat dan menyejukkan. kalu duk jerengeng atah wakaf sekejap kang jenera... pohong gguning dok tahu nama betul dia apa sentiasa hijau walaupung kemarau panjang dang rumput habis kering... kalu kita buleh bersemangat lagu ning memang bagus..... kuat daya tahang dok degih sikit walau pung banyok kekangang dang halangang.........


tapi lening jeragang tercampok jauh dipinggir kolumpo, terasing.... kelaut payoh doh nok gi sekali sekala jer kalu gi suka-suka .... nok kelaut angkat injing dok rok doh bukang dok kuat tapi dok besa.... masa dulu jeragang dok maing perahu fibre injing sakut ning, gi mukat sokmo muto besar...... hanya sesekali nyer wasa teringing nak kelaut.............................. jeragang

02 April, 2014

teringat masa yang dolu2.......... episod 4

membangun.... antara kenangan, impian dan wawasan

Rumah papan ada perigi sendiri kalau dulu menjadi idaman setiap orang kampung tapi kini terbiar usang... dalam kesibukan kita menangani masalah kurangan air nie takde ke sorang pun pegawai tinggi kita teringat sumber begini yang kita ada?..... kita dah terbiasa naik lif ke pejabat bangunan tinggi di putrajaya menjadi kita lupa membasahi kaki dengan air embun dihujung rumput di kampung seawal pagi.. situlah tempat sebenarnya kita belajar bertatih... kita sebenarnya perlu melihat kedalam diri mencari petua untuk membina kompetensi mengurus sumber yang kita ada dengan cekap dan lestari .....

Tepi pantai kampung nelayan ada dibina wakaf... tempat orang kelaut berkumpul, bertukar maklumat dan juga membina kompetensi....... semua pun buleh menjadi disini tapi yang kita duk highlight maing dam 2 3 papang.. kita lupa fungsi wakaf tempat mendidik dan menurung ilmu serta kemahirang..... kini wakaf dibina comel lote tapi hujang terkena tempias panas terpancar sinaran... lupa ianya adalah tempat berlindung... bila tanya jawab nya itu projek JKKK.... institusi yang dibina untuk melindung dan membangun popular menjadi bahan senda gurau ustaz berceramah.. mengurus institusi pung kita begitu lemah...................

Kuih nekbat kegemaran jeragang... popular di bulan ramadhan... waduh bulan nie popular belaka semua jualan.. rasa enak sesuai dibuat desert untuk hidang dalam majlis besor seperti diner dan jamuan rasmi. mungkin kena tambah deco and craft oleh chef supaya lebih presentable... apa yang perlu kreativiti dan inovasi untuk meningkat sumber tradisi ini untuk dibawa ke peringkat lebih tinggi bukan sahaja didalam malah sehingga keluar negeri.... Kita sudah ada banyak saintis dan berpuluh teknologi on the shelf.. tak boleh ker dikomerlisasi... boleh ke tidak syarikat SEDC ambil inisiatif.. mereka patut membangunkan masyarakat perdagangan dan perindustrian bumiputera ...berenti lah bersaing dengan pengusaha kecil yang dok cukup pitis mah....

Keropok lekor keropok keping sedah terkenal seantero dunia seluruh negeri... ramai peminat dan menjadi salah satu tarikan kepada pelancung dalam negeri dikedai payang dan kawasan seumpama dengang nyer... pengusaha keropok sekarang telah menjadi kaya raya.... pembukusan, penjenamaan dan pengedaran masih menjadi masalah...kalu dipek cantik kemas begini siap dengan pencicah sekali bukan ke baik dimakan sebagai snake bila-bila masa dan dimana saja sambil bekerja, tengok tv, wayang dan boleh jugak teater... tapi masyaallah susah nya nak dapat dimini mau pun super market.... begitulah susah kita nak organize pemasaran keluaran orang kita....... dah berpuluh tahun kita duk mara tapi macam mengesot saja.... kta perlu lebih pantas untuk bersaing.... sekarang terlalu banyak barrier of entrance.... kita perlu access and penetration yang lebih berkesan.... not only into market place but also through market space..... tok berahim ape macam?

Begitulah halnya yang jeragang dang awok2 kelaut napok... orang besor tinggi tak dok keja laing duk baloh sama sendiri.... dalam parti baloh diluar parti bertelagah.... antara parti doksoh kira lah perang sokmo doh... hok dok reti nok tengok tapi perlu pembelaan adalah rakyat seperti jeragang dan awok2 ning lah.... berbiliong habis pitih rakyat duk belanja... hok duk dengo tirih sokmo-sokmo... wakpe gok jadi begitume macang tadok lalu orang kita hok bejenis.... bila kita buleh berenti baloh????? saloh menyaloh... negeri kata pusat dok betul pusat pulok kata negeri duk maing ddeko... pusat negeri....negeri pusat lama-lama kita pung buleh jadi sesat contoh nya macam trajedi MH370 ....... jeragang

26 Februari, 2014

ASAS: 5 dekad bersama




Sekolah Alam Shah Megah Berjasa
Membimbing Satria harapan bangsa
Cita Usaha Jaya Amalan Kita
Jadi Cogan Kata Setiap Masa

Pelajar Alam Shah Taat Berbakti
Untuk Nusa Dan Bangsa Ibu Pertiwi
Tuhan Merastukan Cita-Cita Mulia
Bertekad Dan Berdoa Alam Shah Jaya




Semenjak dari SASKL hingga SSAS Putrajaya telah terbukti janji dan tekad kita semua... walau pun terperok dihimpit STTI dan TTTC serta TI kita masih dapat menonjol kecemerlangan pelajar anak kampung... cuma segelintir dari pinggir bandar dan desa. Kalu dulu datang dari kampung dan ditinggal pada hari pertama menjejak kaki dikotaraya....sejak itu berseorangan lah kita mengharung kehidupan di pinggir kota dihimpit kebun getah disekitar hospital lady templer ke perbandaran baru dibuka taman midah dan keheningan kampung stinggarden kampung konggo... disitulah track kita merentas desa..... dan tinggallah anak-anak kampung ini bersama-sama abang-abang senior.... tempat bergantung harap dan menjeruk rasa...... cuma kunjungan doa serta harapan ibu bapa yang berada dikampung...  bertawakkal sungguh mereka.... 
masih kah kalian ingat kita meredah lembah menyusur pecahan pagar ke kedai pak ali.... mengelusi angankan eton.... waduh turun temurun senior pass ceritera dan harapan kepada junior.... tiada ketahuan kemana penyudahnya.. sekarang kedai pak ali menjadi kenangan dalam lipatan sejarah... senandung lagu dari kugiran anak pak musa praktis untuk juara kugiran sudah lama berlalu... sekarang sudah zaman maharaja lawak atau paling tidak kilauan emas pelekat gigi palsu..... tiada lagi tengok wayang saban minggu berbaring atas pentas atau sekali sekala kawasan lapang tempat gelanggang basket ball....
Kini mereka di putrajaya gah dengan kemudahan yang terkini dengan premis yang selesa dengan seribu kemudahan... surau pun bagai masjid tidak lagi di jimnasium tempat cikgu tan pok chin melatih pendidikan jasmani.... sudah tiada lansung legasi kedai pak ali kerana alamanda pun telah mereka mampu....setiap minggu dilawati ayah dan ibu.....dengan kereta berjalar dan bekalan yang menyelera atau dijamu di restoran yang tak pernah kita terpikir hendak kesitu masa dolu2... waduh.. mengapa sudah manja begitu ditempat yang patutnya jadi pembuka peluang kepada segelintir anak kampung yang kemudahan serba kurang...
Ini bukanlah masalah 2 darjat tetapi ada jurang jenarasi yang kekadang memening kepala AJK ASAS mengatur program... selera kampung dan kemeriahan kota hendak dibancuhi bersama tentulah ada payahnya.... namun itu tidak menghalang kejayaan SAS dimana telah terbukti hampir keseluruhan  kita telah dapat bersama menyumbang mengisi keperluan pimpinan dan teknokrat negara.. itulah bangkali berkat laungan kita setiap kali assembly di pagi hari senin...  telah menjadikan kita betul-betul bertekad dan berdoa maka Allah telah kabulkan niat dan cita-cita mulia membawa harapan jadi real ia-itu Alam Shah Jaya ...jeragang